Link a TiH03 Link a tardor '03
Tardor '03 setmana tercera
  Espai disponible. Contingut de la exclusiva responsabilitat dels autors. Qualsevol comentari o
informació complementària que es vulgui fer pública pot dirigir-se al professor de la assignatura.

Un treball de:
grup 5
  • Lidia Caparrós
  • Anna Garriga
  • Sergio Méndez
grup 6
  • Gerard Bertomeu
  • Alban Longàs
  • María Olazábal

    Arquitectura autónoma, clásico y romántico


    "No existe la autonomía más que en la medida en que la voluntad se concibe con independencia de las condiciones empíricas y, por ende, como voluntad pura, determinada únicamente por la forma de la ley llamada moral" (De Ledoux a Le Corbusier. Origen y desarrollo de la arquitectura autónoma. E. Kaufmann. (1985)

    1. Plàning de la classe
        • 8:30 - 8:45: Explicació breu i orientació en el mètode per realitzar cadascun del treballs setmanals

          1. Enseñar lo que no se sabe
          2. No resumen, no plagio

        • 8:45-9:30

          Kaufmann (1932)
          De Ledoux a Le Corbusier

          Linia de continuitat que comença al segle XVIII amb Ledoux que segueix al segle XX amb Le Corbusier. L'anomenada ARQUITECTURA AUTÒNOMA

          Ledoux - Le Corbusier
          Boullée - Mies Van der Rohe
          J.N.L. Durand - L.Hilberseimer
          Estil internacional

          1. Volum. No massa
          2. Regularitat. No simetria
          3. No Ornamentació
          N.Pevsner (1936)
          Pioneros del movimiento moderno

      Todos los estilos reconocidos han sido víctimas en manos de nuestra propia generación y su precedente. ..Los viejos estilos no nos son más útiles y tenemos que abandonarlos. ..Las cosas marcharían mejor si se permitiera a los arquitectos construir durante un tiempo de manera muy simple...Si los arquitectos tuviesen que recurrir a su edificio, su construcción, su uso de materiales, como única fuente de efecto arquitectónico, podría llegar a formarse un nuevo y valioso estilo." (Russel1 Sturgis: 1972, pag.25)

        • 9:30 - 10:30
          CARACTERÍSTIQUES DE L'ARQUITECTURAAUTÒNOMA:
          1. Autonomia de les parts. No conjunt. Independencia.
          2. Autonomia respecte la natura. Separació total arquitectura/natura.
          3. Fractura amb la tradició. Trencament amb el barroc del clarobscur.
          4. Art autónom. Trenca amb tot l'establert.

        • 10:30 - 10:45: Descans

        • 10:45 - 11:00
          Realització de l'exercici del dia: Comparació entre la obra de David, El Jurament dels Horacis i una de Cézanne Els Jugadors de cartes

        • 11:00 - 11:15
          Comentari sobre l'exercici

        • 11:15 - 11:30
          Exemples d'art autònom. Arquitectura utòpica Caprichos de Goya

    2. Apuntes
      1. Arquitectura autònoma
      2. El principi configurador que està en la base de l’actitud de Ledoux, correspon a la idea que tenim de construcció actual, en el sentit que exposa Walter Gropius en el primer volum dels Bauhaus-Bücher:

        “Variabilitat del mateix tipus fonamental mitjançant el canvi de cossos addicionals sobre cèl•lules espacials repetitives” (Kaufmann,1933 : )

        I es que l’arquitectura de Ledoux es caracteritza per la disposició juxtaposada de les parts, creant una independència entre aquestes. Té una nova concepció d’unitat que s’ha convertit en una multiplicitat de parts deslligades, suposant la desintegració de la unitat barroca. Aquest fet es coneix com el més important en el procés de renovació que es viu a finals del segle XVIII. S’estableix una relació completament nova de totes les parts, de les parts entre sí i de les parts amb el conjunt, arribant a la conclusió de parlar únicament d’unitats independents. Per satisfer el concepte d’unitat era suficient amb recórrer a passos o canals que asseguressin un enllaç entre les parts en qüestió.

        “La singularitat de cada part està supeditada a la unitat del tot” (Kaufmann,1933:pag.37)

        Una altra característica important seran les noves façanes: més lliures i de independència respecte la planta i l’interior. Aquest fet es pot veure clarament amb alguna de les Barrières de Ledoux.

        Aquesta principal característica és comparable a un dels cinc punts que esmenta Le Corbusier al seu tractat: la façana lliure. Malgrat però, els dos tipus de façana lliure s’entenen de manera diferent, és a dir, tenen arrels diferents. Le Corbusier arriba a la façana lliure després de la conseqüència que porta la separació entre estructura i tancament, i Ledoux, per la seva part, arriba a la façana lliure no gràcies a l’estructura, sinó a través d’un intent de demostrar la independència d’aquesta respecte la planta i l’interior.

        A l'esquerra, les Barrières de Ledoux. A la dreta, la Ville Savoye de Le Corbusier.



        Paral·lelament al nou canvi conceptual d'arquitectura i d'art, es verifica una oposició cap a qualsevol tipus d'ornamentació. S'entén com a quelcom addicional i innecessari, i fins i tot com una cosa estranya i no evident. De la mateixa manera l'Estil Internacional als anys 20 postula un principi que parla sobre l'absència d'ornamentació als edificis. A més, Hitchkock s'atreveix a afirmar que mai més triomfarà la decoració aplicada a l'arquitectura.

        "La ausencia de adorno nos sirve para diferenciar, al menos superficialmente, el estilo actual de los estilos del pasado y de las distintas tendencias del último siglo y medio."(Hitchcock & Johnson, 1960:p.87)

        L'autonomia de formes, que es desenvolupava en aquell moment, està directament relacionada amb l'exigència d'un ús apropiat dels materials.
        El material és el que és i no vol aparentar més, per això no cal guarnir-lo. Per exemple, en l'arquitectura postrevolucionària la pedra torna a ser pedra. La seva condició natural ha de tenir plenament el seu valor. Així dons, s'entén que no es pas el material el factor decisiu de la construcció sinó la sensibilitat autònoma que vol mostrar la matèria tal i com és, entenent-la com una forma "objectiva".


        Imatges de la casa Bessançon de Ledoux.

        El tractament de parets i murs, també s'hauria de comentar. Hi ha un canvi a partir de l'arquitectura de Ledoux. La paret arriba a tenir vida pròpia, convertint-se en la delimitació d'un espai, el seu tancament. Han de ser murs tancats i llisos, adequats al seu destí. L'any 1792 radicalitzarà encara més la seva posició i mostrarà uns dissolució dels murs gràcies a l'ús de columnes, com en la Casa Hosten.


        Imatges de la casa Hosten.

        Com a conseqüència d'aquest tractament dels tancaments, s'estableix la idea de la nova coberta plana que constitueix, tant sols, el cobriment d'un espai i no, segons l'antiga ideologia de representació, la "coronació" d'un edifici. En definitiva es podria dir que apareix una nova consciència dels límits substituint la barreja d'elements utilitzada amb anterioritat.
        Aquest nou concepte de coberta pateix una evolució en el cas de Le Corbusier. A més a més de ser una coberta plana, adopta una utilitat afegida a la casa. La converteix en coberta ajardinada.

        Aquesta mateixa tendència es pot veure en l'escultura i la pintura. La forma pura, "ideal", cap a línies de contorn rigorosament marcades: l'abandonament de l'etapa il·lusionista, es corresponen a l'arquitectura amb la sinceritat, amb la cerca de la forma pura original, amb el desig de l'aïllament de les parts comentat anteriorment.



        DIFUSIÓ DE LA NOVA DOCTRINA: BOULLÉE I DURAND

        Les obres d'ambdós van ser traduïts a l'italià i a l'alemany. Poc desprès de 1800 es va arriba a un punt en què les idees que apareixeran en Ledoux i Boullée, com a resultat de la investigació i satisfacció personal, eren ensenyades oficialment.
        L'obra Précis desl leçons d'architecture de Durand tindrà durant l'Imperi i la època posterior una influència determinants. Durand promulga exemples negatius com Sant Pere de Roma juntament amb la seva plaça i el Panthéon de París, amb la finalitat d'aclarir als seus alumnes el que no s'ha de fer en l'arquitectura.
        Troba de "ridícul i estèril adornar els edificis amb elements fantasiosos i costosos... mentre la naturalesa i el sentit comú ens ofereixin medis tant simples i segurs fins i tot en el món de la construcció" (Kaufmann,1933:p80). I afegeix que la finalitat de l'arquitectura és la "utilitat" i no el "plaer".

        Formula els principis d'autonomia de la següent manera: "L'ordenació d'elements és l'única feina que ha de fer l'arquitecte; quan s'hagin d'utilitzar amb eficàcia els medis auxiliars de qualsevol altra art... hauran de concordar amb l'essència de l'art; les proporcions del cos humà ni han servit per establir les dels ordres arquitectònics ni podran servir tal finalitat." (Kaufmann,1933:p81) El motiu fonamental de Durand és la divisió regular del rectangle; les combinacions d'un sistema de coordenades perpendiculars. Aquesta elaboració tant coherent té la seva expressió gràfica en el procés geomètric, en el que s'evidencia el principi de la perfecte igualtat de drets de les parts. El concepte bàsic del sistema de pavellons i el motiu de la disposició de blocs també apareixen en la seva obra i amb la més pura expressió. Per exemple, es pot apreciar en la Casa Lermina.


        Imatges de la casa Lermina.


        "Si es té una firma convicció en l'autenticitat dels principis de l'arquitectura, si es coneixen a fons les múltiples relacions dels elements d'un edifici o, en altres paraules, si s'està familiaritzat amb el mecanisme d'invenció o de composició, l'únic que resta per fer... és estudiar les necessitats dels edificis" (Kaufmann,1933:p83)



        L'ARQUTIECTURA DE MIES VAN DER ROHE

        La post-guerra va portar una sobrietat nova; un sentir generalitzat d'aconseguir un procediment constructiu que fos més expressiu i que establís la nova forma moderna. Mies va optar per l'estructura metàl·lica vista i pel vigor arquitectònic dels perfils d'acer laminat.

        La seva arquitectura es caracteritza per una senzillesa essencialista i per la sinceritat expressiva dels seus elements estructurals. La seva obra destaca per la composició rígidament geomètrica i l'absència total d'elements ornamentals, però la seva poètica radica en la subtil virtuositat de les proporcions i en l'elegància exquisita dels materials, rematats sempre amb gran precisió en els detalls. El seu famós aforisme "Dios está en los detalles" és només part de la història, ja que per ell, el sublim residia en la qualitat del material i en la manifestació de la seva essència a través de la construcció.

        "...com el marbre no es pot extreure de la pedrera a l'hivern perquè, al contenir humitat interior es gelaria fàcilment, amb el conseqüent perill de ruptura, ens vem veure obligats a trobar un material sec. Al final vaig trobar un bloc d'ònix de certes dimensions com que era l'únic del que podia disposar vaig fer el pavelló de doble longitud que alçada i després va venir el desenvolupament en planta." ( Carter. 1974: p.73)


        A l'esquerra, el pavelló alemany de Mies Van der Rohe. I a la dreta, el seu projecte per un gratacels de vidre.


        Mies partia del supost de viabilitat d'una síntesi entre ciència i tècnica i entre cultura i estètica. Era un plantejament de l'arquitectura revestit al mateix temps de simplicitat i complexitat. Ell entenia com a estructura un "organisme morfològic complet" i no una sèrie de jàsseres, bigues i pilars. La seva característica principal era reduir-ho tot a la forma més diàfana i elemental possible.

        Es basa en un principi disjuntiu y no conjuntiu.

      3. Clàssic-romàntic
      4. Hitchcock va definir aquest terme com "el invento de la historia de la arquitectura del siglo XX que expresa la ambigüedad del modo dominante en este periodo, mediante esa contrariedad".

        D'aquesta manera, entenem com Clàssic-Romàntic la vacil·lació entre dos decisions: la inspiració neomedieval y la inspiració clàssica.

        Aquest, el Classicisme-Romàntic, no busca "lo bello" sinó "lo sublime". Entenem com "bello", allò que fa referència a lo objectiu; al ordre; a lo clàssic; a lo neoclàssic; al equilibri. Mentre que "lo sublime" pertany a lo subjectiu; la llibertat; lo romàntic; lo neogòtic; el impuls mateix.

    3. Exercicis
      1. Exercici 1:
      2. Exercici de classe: Compari les següents obres pictòriques: "Els jugadors de cartes" de Paul Cézanne y "el jurament dels horacis" de Jean Louis David.

        El juramento de los horacios
	
	           | Jean Louis David Jugadores de cartas
	
	           | Paul Cézanne

        Ambdues obres estan organitzades per un eix vertical que en cap de los dos casos serveix per reunir A y B sinó per separar-los; para diferenciar l' estàtic del dinàmic.Aquest eix es defineix en el cas de "el jurament dels horacis" per la brillantor de les espases; en Cézanne tornar a ser la brillantor, aquesta vegada en la ampolla entre ambdós jugadors.

        L' esquema formal bipolar relaciona una massa esquerra marcada per la rigidesa y la decisió de la fortalesa militar dels horacis y del obús que representa el jugador del mateix costat, fermament aposentat sobre el seu sient; enfront a la flàccidesa de les dones, en un caso, y la curvatura de la pròpia esquena del segon jugador en l'altre.
        Són aquests tres aspectes els que endreçaran compositivament les dos obres. Però en el cas dels jugadors uns altres aspectes indicaran la condició de complementarietat de ambdues parts.
        Són dos visions d'una mateixa situació. És tot, és el propi enfocament del marc voluntàriament descentrat. El mantell tractat pulcrament en un cas, mentre que en l'altre queda deixat a la mercè de la gravetat. El barret, encaixat en un delicat cap o col·locat de qualsevol forma en l'altre. És, també, el mode de tractar la mateixa forma dels cossos, el mecanicisme, la rigidesa, con el que esta construït el de l'esquerra y la soltesa i indefinició de las formes del de la dreta.

        Son dos pols (A y B) que se contraposen. B = no A. Paul Cézanne oscil·la entre lo subjectiu y lo objectiu, entre el impulso romàntic y l'equilibri clàssic. Hi ha, no obstant, una recerca per establir un teixit conjuntiu mitjançant la utilització del clarobscur. En la obra de David no hi ha continuïtat, aconsegueix la visió de cossos rectilinis separats y contornejats contra la obscuritat. Parlem, per tant, de separacions. Aquest pensament es traduirà en la arquitectura (sent el principi disjuntiu) com la estructura en pavellons; aquesta noció d'independència és necessària per una part molt important de l'art del segle XIX que buscarà més la dissonància que l'harmonia.
        Així l'arquitectura, ara lliure de tota llei, es definirà en termes de pura geometria, valorant-se la lleugeresa, la ingravidesa.
        És el que posteriorment es coneixerà amb el terme, voluntàriament contradictori, de classicisme romàntic, que busca expressar la relació tensa que s'estableix entre extrems contraris. O hi ha arquitectura, o hi ha naturalesa, però no ambdues coses a la vegada. Trias afirmarà que la cultura romàntica es basa en la mediació entre la naturalesa y l'esperit mitjançant el sentiment. S'estableix un triangle indeformable entre coneixement, raó y naturalesa, actuant el primer com mediador entre els dos últims. Mediador entre la raó conscient com representació pròpia, i inconscient com voluntat aliena, que existeix y que l'arrossega. Entre la part racional y la part animal.

      3. Exercici 2:
      4. Per a la següent classe agafar les tres definicions que es troben a la Lliçó 5 de cursos anteriors y comparalas.

        Cada membre del grup estudia una de les tres definicions i després es reuneixen, posen en comú y fan un resum.